Sep 2024 | Nyheter |

Ferske tall viser at 247 aksjeselskap gikk konkurs i løpet av juli måned. I juli 2023 var det 206 AS som gikk konkurs, altså en økning på 20 prosent. Største delen av økningen kommer fra bransjene varehandel, informasjon og kommunikasjon, og fra deler av eiendomsbransjen.

Julie Berg, analytiker i Experian Norge, sier at juli vanligvis er en rolig måned når det kommer til konkurser.

– I år ser vi relativt høye tall i juli, selv om de ikke er på nivå med foregående måneder i 2024, så er antall konkurser i juli i år det høyeste for en julimåned på 5 år, uttaler hun.

3 820 AS konkurs de siste 12 månedene

På landsbasis viser tallene en konkursøkning på 11,2 prosent det siste året, men det er store regionale forskjeller. Innlandet er fylket med størst økning i løpet av de siste 12 månedene, med en oppgang på hele 39,2 prosent. Møre og Romsdal følger hakk i hel med en økning på 30,9 prosent. I den andre enden av skalaen finner man Rogaland, som har sett en konkursnedgang på 12, 8 prosent over de siste 12 månedene.

Svak kronekurs og «Coolcation»

En bransje som ofte er konkursutsatt er overnatting- og serveringsbransjen. Her viser tallene imidlertid en nedgang på hele 28 prosent sammenlignet med juli i fjor.

– Det at vi ser en betydelig nedgang i antall konkurser når juli sammenlignes mot juli i fjor, kan indikere at den svake kronen har lokket turister til norske hoteller og restauranter i større grad enn i fjor, sier Julie Berg. I tillegg har det jo vært mye snakk om fenomenet «Coolcation» og at folk fra sydlige strøk trekker nordover for å unnslippe de verste hetebølgene i sommermånedene, fortsetter hun.

Konkursøkning for varehandelen

En bransje som kanskje merker mer enn de fleste at Nordmenn har strammere økonomi, er varehandelen. Her viser tallene en konkursøkning på 24 prosent når juli 2024 måles mot juli 2023.

– En strammere økonomi i samfunnet merkes gjerne først i forbrukeravhengige bransjer som varehandelen, sier Julie Berg. Nå har det strammet seg til over lengre tid, og ser man på tallene fra de siste 12 måneder, så viser de en økning på 4 prosent, sett mot de foregående 12 månedene.

Nedgang hos omsetning og drift av fast eiendom

Også bransjen omsetning og drift av fast eiendom ser en økning i antall konkurser. Dette gjelder både når man setter juli 2023 opp mot juli 2024, og når man ser på siste 12 måneder. Her viser tallene en økning på henholdsvis 183 prosent og 29,8 prosent.

– Det kan se ut som eiendomsbransjen, og kanskje særlig eiendomsforvalterne, påvirkes av både den økonomiske usikkerheten som mange føler på, i tillegg til den vedvarende høye renta, sier Julie Berg.

Vanskelig for informasjons- og kommunikasjonsbransjen

Det meldes stadig i media om nedbemanning og nedlegging i denne bransjen, tallene fra Experian viser en betydelig konkursøkning på 50 prosent de siste 12 månedene.

– Det kan se ut som annonsører og markedsavdelinger fremdeles kniper igjen på budsjettene, kommenterer Berg. At så mange innen informasjons- og kommunikasjonsbransjen har gått under det siste året, tyder på virksomheter i det ganske land sitter på gjerdet og ser an den økonomiske utviklingen, avslutter hun.