Ferske tall fra Experian sin analyse av landets innbyggere betalingsanmerkninger viser en fortsatt sakte nedadgående trend. Det er ved utgangen av september 4,8 prosent av befolkningen som tilhører denne gruppen, en liten nedgang fra 4,9 prosent for et år siden.
Julie Berg, analytiker hos Experian i Norge synes dette er hyggelige tall.
– Ved utgangen av september er det totalt 224 418 nordmenn med utestående betalingsanmerkninger, fortsetter hun. Dette er stort sett samme antall som for et år siden, noe som er hyggelig tatt i betraktning prisøkning, manglende rentenedgang og totalt sett usikre økonomiske tider for folk flest, sier Berg.
Størst nedgang i Trøndelag
Utviklingen er relativt stabil i hele landet, med en gjennomsnittlig nedgang på 0,7 prosent.
– Vi ser en liten nedgang i alle landets fylker, hvorav Trøndelag leder an med en nedgang på 3 prosent. Hakk i hæl kommer Agder og Rogaland, som begge er ned 2,7 prosent, sier Julie Berg. Minst andel av befolkningen med betalingsanmerkninger har Møre og Romsdal og Rogaland, med henholdsvis 3,8 og 3,9 prosent, fortsetter hun.
54,8 milliarder kroner utestående
Totalbeløpet nordmenn skylder er nå på 54,8 milliarder kroner. Dette er en nedgang på 2,3 prosent fra samme tidspunkt i fjor, da beløpet var 56,1 milliarder.
– Vår analyse viser at trenden når det kommer til beløp også er nedadgående i hele landet, med unntak av Oslo og Innlandet, sier Julie Berg. I disse fylkene ser vi en økning på henholdsvis 5,6 og 16,9 prosent.
6-7 anmerkninger per skyldner
På landsbasis skylder nå hver person som har utestående betalingsanmerkninger i snitt 37 762 kroner totalt, og har mellom 6-7 åpne betalingsanmerkninger hver.
– Det gjennomsnittlige antallet betalingsanmerkninger som personer med anmerkning har utestående har ikke endret seg på flere år, sier Berg. Det hyggelige er at de gjennomsnittlige beløpene har gått ned samlet sett, selv om det er visse regionale forkjeller, sier Julie Berg.
Liten økning for den yngre garde
Også når aldersgrupper hensyntas, er fremstår beløpene nærmest uendret sammenlignet med samme tidspunkt i fjor. For de fleste aldersgruppene viser tallene en svak nedgang i utestående beløp, aller størst for dem over 50.
– Den eneste aldersgruppen som faktisk har en økning i utestående snittbeløp er den mellom 18-29 år. Der ser vi en økning rett under 4 prosent, sier Julie Berg. Det er litt urovekkende at akkurat den yngste aldersgruppen har en beløpsøkning, vi vet av erfaring at dårlige økonomiske vaner dessverre er lette å ta med seg videre i livet når man først har begynt, avslutter hun.