Siste månedlige konkursanalyse fra data- og teknologiselskapet Experian viser en stadig økende trend innen konkurser. Sett mot tall fra samme periode på fjoråret, er økningen på 4,2 prosent.
Julie Berg, analytiker hos Experian Norge, sier det er store forskjeller på fylkesbasis når det kommer til konkurser, selv om det er en jevn økning hos de fleste.
– I ene enden av skalaen finner vi Innlandet og Agder, som har en konkursøkning på henholdsvis 26,7 og 19 prosent. I den andre enden finner vi Rogaland, som faktisk har hatt en reell nedgang på 8,7 prosent de siste 12 månedene, utdyper hun.
Fortsatt nedgang i overnattings- og serveringsbransjen
Den positive trenden med nedgang i antall konkurser for overnattings- og serveringsbransjen fortsetter også i oktober, da det var hele 20,5 prosent færre konkurser enn i oktober 2023.
– Også når man analyserer tallene fra de siste 12 månedene er det en klar nedgang i denne bransjen, sier Julie Berg. Da er nedgangen på 9,2 prosent, så litt mindre, men fremdeles en tydelig trend, fortsetter hun.
Omsetning og drift av fast eiendom øker mest
Konkursøkningen de siste 12 månedene har vært aller størst i bransjen omsetting og drift av fast eiendom, med en økning på hele 42 prosent. Informasjon- og kommunikasjonsbransjen følger hakk i hæl med en konkursøkning på 32 prosent det siste året.
– Den høye renta og svake krona kan være den enkle forklaringen på denne ganske voldsomme konkursøkningen, sier Julie Berg. Nordmenn er nok litt mer forsiktige på eiendomsmarkedet med dette i bakhodet. I tillegg er det mange bedrifter som kutter i markedsbudsjettene, noe som kan forklare økningen innen informasjon- og kommunikasjonsbransjen, sier Berg.
Økning i antall nyetableringer
Tallene viser også en sunn økning i antall nyetablerte foretak, fra juni og utover. I september var det en økning på 25 prosent opp mot samme måned i fjor, mens tallene fra oktober viser en økning på 8 prosent.
– I denne sammenheng bør det påpekes at konkurser, fra et samfunnsmessig perspektiv, ikke nødvendigvis bare er et tap. En noe generalisert antakelse om at usunne virksomheter fører til konkurser, gir rom for nye og sunnere aktiviteter, samt mer lønnsomme selskaper, sier Julie Berg. Selv om for eksempel tap av arbeidsplasser og utestående gjeld er svært negativt, er den samfunnsmessige konsekvensen kanskje mindre problematisk hvis årsaken bak konkursen var en uholdbar forretningsmodell, avslutter hun.