Apr 2025 | Nyheter

Siste konkursanalyse viser at 3934 AS har gått konkurs de siste 12 månedene. Dette er en økning på 11,5 prosent når de siste 12 måneder måles mot de foregående 12 måneder. Analysen har gått 75 måneder tilbake i tid og inkluderer året før pandemien, uten å finne høyere antall konkurser i løpet av 12 måneder.

  • 3934 konkurser siste 12 måneder
  • 11,5 prosent økning
  • Bygg- og anleggsbransjen med flest konkurser
  • Størst økning i Eiendomsbransjen, med 15,2 prosent

Julie Berg, sier at det så langt i år er meldt inn 1017 konkurser i Norge.

– Sammenlignet med samme periode i fjor, er dette en konkursøkning på 7,7 prosent, fortsetter hun. Bare i løpet av mars måned var det 340 foretak som gikk konkurs, en økning på 6,3 prosent sammenlignet med måneden før.

Sesongvariasjoner

I de bransjene som tradisjonelt opplever høyest antall konkurser viser tallene en økning i antall konkurser i mars i år sammenlignet med samme måned i fjor. Varehandelen og bygg- og anleggsbransjen hadde konkursøkning på henholdsvis 62 prosent og 6,7 prosent. Eiendomsbransjen har imidlertid hatt aller størst økning om mars 2025 måles mot mars 2024, med en økning på hele 80 prosent.

– Ved sammenligning av tall for mars måned i år mot mars i fjor er det viktig å ha i bakhodet at påsken i fjor var i mars måned, og det sannsynligvis står for deler av forklaringen på hvorfor det var så få registrerte konkurser i mars i fjor, sier Julie Berg. Analysen viser også en økning i nyetableringer i samme periode, noe som kan tyde på at denne teorien holder vann, sier hun videre.

Regionale konkurser

Fylkene med størst konkursøkning i løpet av de siste 12 månedene er Agder, med 35,9 prosent, og Innlandet med 18,8 prosent. Agder var også det fylket som opplevde størst økning i antall konkurser sammenlignet med antall aktive AS i denne perioden, med en økning på 33,3%.

– Om man ser på tallene fra mars i fjor opp mot tallene for mars i år, så ligger Innlandet på topp med 100 prosents økning, sier Julie Berg. Hakk i hæl følger Østfold, som hadde en økning på 63,9 prosent, fortsetter hun. I Rogaland er tallene hyggeligere, de er eneste fylket som har en reell nedgang i samme periode, på litt over 21 prosent.

Ustabile tider

Julie Berg sier det kan være lurt å gjøre grundig forarbeid før store prosjekter settes i gang, særlig i disse internasjonalt ustabile tidene.

– Det er alltid viktig å gjøre grundige forberedelser før man inngår økonomiske forpliktelser, sier hun. – I disse tider, hvor tollsatser og avgifter er usikre på grunn av de globale økonomiske utfordringene, er det særlig viktig. Selv om du ikke planlegger noen forretningsaktivitet i utlandet, kan du være avhengig av importerte råvarer eller komponenter – noe som betyr at du likevel kan bli påvirket av nye tollsatser, avslutter hun.